kop

Home Basics Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Mijn boeken ster Contact

home>betegelingen>programma's en downloads english soon

programma's en downloads

Wilt u zelf betegelingen ontwerpen, dan heeft u enige programmatuur nodig. Maar dat niet alleen. U zult ook de nodige achtergrond kennis moeten hebben en/of moeten verwerven. Dat kan gaandeweg en met behulp van alles wat op deze site te vinden is.

Alles wat u gaat maken zal in zogenaamde vectorgeoriënteerde tekeningen zijn. Anders dan bij zogenaamde bitmaps zijn de onderdelen waar een tekening uit bestaat dan apart bewerkbaar. U kunt ze eruit lichten, copiëren, vergroten, draaien, kleuren, een dikkere rand geven etc. etc. Bent u daar niet bekend mee, dan zal u er mee moeten leren omgaan.

programma's

freeware

Openoffice

OpenOffice

Dit volledig gratis programma (windows, mac, linux, Nederlandstalig) is vooral een alternatief voor microsoft office. Het kan alles wat het office pakket biedt minstens zo goed en het bijbehorende tekenprogramma is aanzienlijk beter. De mogelijkheid om vectorgeoriënteerde ontwerpen in te voeren en te bewerken, geeft mij de mogelijkheid om ontwerpen, die ik heb gemaakt in het programma Mathematica beschikbaar te stellen en u kunt ze gebruiken zonder ook maar enige programmakosten te hebben. Helaas is de precisie waarmee u objecten kunt combineren niet voldoende om gemakkelijk tegelpatronen te ontwerpen. Daarom:

InkScape

InkScape

Dit programma is volledig gratis en zonder vervelende addons. Het draait zowel onder windows (32 én 64 bits) als onder Linux en is er ook voor de Mac. Ik ken het nog niet zo goed. Het heeft in ieder geval een uitstekende methode om objecten op elkaar aan te laten sluiten.Je kunt ook de Coreldraw bestanden importeren, dus de bestanden hieronder kunt u gebruiken. Misschien gaan sommige dingen wat minder snel dan in Coreldraw, maar je kunt beslist fraaie tegelpatronen in dit programma ontwerpen. De "snap" opties zijn heel goed en u moet vooral de optie "snap to cusp nodes" uit proberen.

Taprats

Taprats

Een, gratis, programmaatje om Moorse betegelingen te ontwerpen. Een handleiding voor dit programma vind u op de pagina Moorse betegelingen 1

Peazip

Peazip

Programma, zoveel beter als welk commerciëel programma ik ken, zipped en unzipped werkelijk alles.

programma's

commerciëel

CorelDraw

Het beste commerciële programma voor het maken en bewerken van twee dimensionale vector tekeningen.

 

downloads van deze site

openoffice documenten

vector georiënteerde tekeningen: rosettes.odg

regelmatige veelhoeken: regular_polygons.odg

276 basis betegelingen van Douat: Douat.odg

basisvormen:basic_forms v1.0

coreldraw documenten (X4 of 14)

 

CorelDRAW_14.0_rosettes.cdr

CorelDRAW_14.0_regular_polygons

CorelDRAW_14.0_Drouat.cdr

CorelDRAW_14.0_basic_forms.cdr

mathematica

! ! Unzip de file en plaats de .m file op een voor mathematica bereikbare plaats voor packages. B.v ..../mathematica/..../addoons/extrapackages. Maak geen subdirectory aan.

basis-basics

basics2D.zip (package en notebook)

transformaties-transformations

Transformations2D.zip (package en notebook)

regelmatige vormen-regular forms

RegularForms2D.zip (package en notebook)

rosettes-rosettes

Rosette.zip (package en notebook)

Palette met alle funkties uit bovenstaande notebooks

! ! De palette notebook moet op de plaats komen waar ook de andere palettes staan, b.v. ..../mathematica/..../systemfiles/frontend/palettes

2D.zip

theorie

enumeration of the uniform star tilings by Joseph Meyers

uniform star polygon tilings

2-uniform star polygon tilings

 

naar begin pagina

home>betegelingen>programma's en downloads
©jos hendriks, 2008-2016