kop

Home Basics Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Mijn boeken ster Contact

home>origami>een niet convexe deltaëder english soon

1. over het veelvlak

Dit veelvlak bestaat uit 60 gelijkzijdige driehoeken, waarvan er telkens 5 een piramide vormen met de top naar binnen toe gericht. Van deze gelijkzijdige driehoeken liggen er ook steeds drie in één vlak ( zie figuur hieronder). Deze polyëder is een gesterde icosaëder ( zie stervorming).

2. aanwijzingen voor het maken van het veelvlak

nodig: 60 units gelijkzijdige driehoek 1 en 90 units verbinding 1

Maak steeds van vijf driehoeken een vijfzijdige piramide zonder grondvlak. Zodra je 6 van deze piramides hebt kun je er vijf aan een "centrale" piramide bevestigen. Deze 5 piramides komen ook onderling aan elkaar vast te zitten. Als je dit gedaan hebt, heb je het halve veelvlak. Gebruik onderstaande tekening en de tekening/foto van het gehele veelvlak als leidraad.

Maak nu de overige 6 piramides en bevestig deze één voor één aan de helft van het veelvlak dat reeds af is. Waar, dat wijst zich vanzelf.

3.kleurenschema’s

Er is een fraai kleurenschema met 6 kleuren. Hierbij zijn alle aangrenzende vlakken van verschillende kleur en zijn de drie driehoeken die in één vlak liggen van dezelfde kleur. De tekening hiernaast geeft de kleuren voor een helft van het veelvlak. Als je deze 6 piramides aan elkaar bevestig, let er dan op dat er 3 driehoeken van dezelfde kleur in een vlak komen te liggen. De 6 piramides van de andere helft hebben dezelfde kleuren, maar de volgorde is “omgedraaid”. Zo wordt oranje-geel-rood-groen-blauw, blauw-groen-rood-geel-oranje.

oranje-geel-rood-groen-blauw wordt.......

.........blauw-groen-rood-geel-oranje


uitvoering van de deltaëder in goudkleurig papier.

naar begin pagina

home>origami>een niet convexe deltaëder
©jos hendriks, 2008-2016