kop

Home Basics Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Mijn boeken ster Contact

home>origami>kleine icosihemidodecaëder english soon

1. over het veelvlak

Dit uniforme veelvlak lijkt op de icosidodecaëder, maar de regelmatige vijfhoeken bij dat vlak zijn nu vervangen door vijfzijdige piramides met de top naar binnen gericht. De toppen van deze 12 piramides komen samen in het centrum van het veelvlak. Het veelvlak is opgebouwd uit 6 regelmatige, elkaar doorsnijdende gelijkzijdige tienhoeken en 20 gelijkzijdige driehoeken. In ieder hoekpunt komen twee van die tienhoeken en 2 driehoeken samen.

 

 

2. aanwijzingen voor het maken van het veelvlak

nodig: 60 Agnes Clijnk units en 20 units gelijkzijdige driehoek 2

Gebruik papier met lengte zijde in de verhouding 7:5.

Een model kan geheel zonder gebruik van lijm in elkaar gezet worden.

 

Maak van steeds 5 Agnes Clijnk units een vijfzijdige piramide zonder grondvlak. De top van deze piramide komt naar binnen te liggen, dus de binnenkant van de piramides worden de buitenkant van het veelvlak. Deze piramides worden verrassend stevig, als je de twee vouwen van de insteekflappen goed scherp maakt en de flap goed “door schuift”. Vijf van deze piramides komen nu rond een centrale piramide te liggen, met een van de lange ribben tegen elkaar aan. Daar tussen zie je nu driehoekige ruimtes waar de gelijkzijdige driehoeken komen.

 

Gebruik de schematische tekening hieronder. Als je 6 piramides en 10 driehoeken aan elkaar hebt, dan heb je de helft van het veelvlak. De rest volgt nu wel vanzelf. 

 

3.kleurenschema’s

  • alles in één kleur.

  • twee kleuren, een voor de piramides en een voor de gelijkzijdige driehoeken.

  • hieronder een schema waarbij de delen van een regelmatige tienhoek dezelfde kleur hebben. Let bij het in elkaar zetten erop dat de driehoeken van de piramides met dezelfde kleur in één vlak komen te liggen.

schematische tekening van de helft van het veelvlak.

schematische tekening van de tweede helft.


Een uitvoering volgens het bovenstaande kleurenschema.


Een gouden uitvoering.

naar begin pagina

home>origami>kleine icosihemidodecaëder
©jos hendriks, 2008-2016