kop

Home Basics Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Mijn boeken ster Contact

home>origami>origami diamant 2english soon

Origami modellen met de origami diamant 2

kubussen

 

nodig: 24 units origami diamant versie 4.

Hierboven staan foto's van twee kubussen in twee kleuren en een kubus in 4 kleuren. Bij de kubussen in 2 kleuren zijn er 12 units van iedere kleur gebruikt. Bij die in 4 kleuren 6 van iedere kleur. Hieronder is te zien hoe 4 units een zijvlak van de kubus vormen. Dit moet voldoende zijn om de kubussen zelf te maken. 

 

Wie stuurt er een foto met beschrijving van een symmetrische kubus in 3 kleuren (indien mogelijk) of een in 6 kleuren?


toevoeging september 2009

  Peter Hans van den Muijzenberg reageerde op de hierboven gestelde vraag en stuurde mij twee foto's, een van een kubus met 24 elementen in drie kleuren en een in zes kleuren. Hier zijn ze:

Er zijn méér mogelijkheden. Dus.....


nog een kubus

nodig 48 units origami diamant (24 versie 2 en 24 zonder extra vouwen).

Op de foto hierboven is de kubus in twee kleuren, waarbij er 24 units van ieder kleur zijn gebruikt. De foto hieronder laat zien hoe één zijvlak is opgebouwd uit 16 units. De foto's biedt voldoende houvast om de kubus zelf te maken. Ook hier moeten meerdere kleuringen mogelijk zijn.

Wie bedenkt ze?

 

Het kleinste veelvlak met de origami diamant

nodig: 3 units origami diamant versie 3.

Met behulp van 3 units kun je een bipiramide maken:

Je kunt een aantal van deze bipiramides met naald en draad aan elkaar bevestigen. Bij mij fungeren deze, gemaakt van zilverpapier, al vele jaren als slingers in de kerstboom.

Piramidale veelvlakken

Zie foto links: Van 3 origami diamant units kan een piramide zonder grondvlak gemaakt worden. Hierbij wordt precies de helft van iedere unit gebruikt. Deze piramides kunnen aan elkaar geschakeld worden: zie foto rechts.

Veelvlakken, die zijn opgebouwd uit uitsluitend regelmatige driehoeken kunnen nu gebruikt worden als uitgangspunt voor het maken van piramidale veelvlakken. Hier zijn 2 voorbeelden: de icosaëder, waarbij dus ieder zijvlak vervangen is door een driezijdige piramide en een pentagonale (vijfzijdige) bipiramide.

vijfzijdige bipiramide

nodig: 15 units origami diamant in 5 kleuren, dus van ieder kleur 3.
Begin met een ring van 5 piramides. Hieronder staat een schema hoe je van 10 units een ring van 5 piramides maakt. Van ieder kleur worden 2 units gebruikt.

Maak nu aan iedere reeds gemaakte piramide een tweede piramide ervoor zorgend dat de vijf nieuwe piramides een tweede ring van piramides vormt. De kleurenvolgorde is dezelfde als hierboven, maar dan precies in tegenover gestelde richting. Dus rood-paars-groen-blauw.............wordt .........blauw-groen-paars-rood.

icosaëder met piramides op ieder zijvlak

nodig: 30 units origami diamant in 5 kleuren, dus van ieder kleur 6. Begin met een ring van 5 piramides. Hieronder staat een schema hoe je van 10 units een ring van 5 piramides maakt. Van ieder kleur worden 2 units gebruikt.

Nu kun je, door drie nieuwe piramides aan twee reeds gemaakte piramides te bevestigen een tweede ring van vijf piramides maken. Ga verder met nieuwe piramides tussen reeds bestaaande te plaatsen ervoor zorgend dat er steeds ringen van 5 piramides ontstaan. Natuurlijk is het wat gepriegel, maar uiteindelijk ontstaat er een zeer stabiel object.

Nog een aantal voorbeelden van veelvlakken gemaakt van de origami diamant

naar begin pagina

home>origami>origami diamant 2
©jos hendriks, 2008-2016