Verzameling

als in:

"de verzameling van de gehele getallen", "de verzameling van punten in het vlak, die boven de X-as liggen", "een verzameling functies" ,"de kleuren van de Nederlanse vlag"

Toelichting

Een verzameling in de wiskunde is een groep objecten. Het begrip is zo bazaal dat het niet echt te definiëren is. In de praktijk is dat geen probleem. Het enige wat helder moet zijn is "kan ik bepalen of iets wel of niet bij een bepaalde verzameling hoort". Als ik het heb over de verzameling van de gehele getallen, dan is direct duidelijk dat 21/2 er niet bij hoort, maar 7 wel. Bij de verzameling van de kleuren van de nederlandse vlag gaat het ook nog wel: rood, wit en blauw. Maar bij de verzameling van alle Nederlanders is het al niet meer duidelijk.

Terminologie

We gebruiken het woord "element" om aan te geven of iets wel of niet tot een bepaalde verzameling hoort. Er is een apart symbool voor:
We kunnen schrijven 7 van de natuurlijke getallen (meer gebruikelijk is 7) en 1/2 (geen element) van de natuurlijke getallen. ( 1/2 )

We kunnen een eindige verzameling noteren door ze op te sommen. We zetten er accolades omheen. :{element 1, element 2, element 3}

Vaak voorkomende verzamelingen hebben hun eigen symbool:


verwante onderwerpen:

 

naar begin pagina


©jos hendriks, 2008