Home Blog Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Contact

home>origami>grote dodecaeder

1. over het veelvlak

Dit veelvlak is regelmatig, maar niet convex. Het is één van de vier Kepler-Poinsot polyëders.

Het bestaat uit 12 elkaar snijdende regelmatige vijfhoeken. In ieder van de 12 hoekpunten komen er 5 samen. Het is ongetwijfeld een bijzonder fraai veelvlak: Je ziet als het ware allemaal sterren, die op een regelmatig vijfhoek zijn geplakt. Intrigerend doordat iedere "sterarm" ook een arm van een aangrenzende ster is.

2. aanwijzingen voor het maken van het veelvlak

Nodig: 30 units 36-108-36 driehoek.

Maak van 5 units een 5 puntige ster als in de eerste tekening. Plaats vervolgens een unit tussen iedere twee armen van deze ster. Als je er dan van bovenop kijkt zie je de figuur uit de tweede tekening.Kijk je van opzij dan zie je dat 5 units al de helft van een nieuwe ster vormen. Als je hier op let dan is het niet moeilijk om nieuwe units toe te voegen. Het is van belang dat de units goed in elkaar worden geschoven. Een deel van de flap komt “voorbij de eerste driehoek”.

Zie de tekening. De vouw gemarkeerd door de oranje stippen moet goed scherp zijn. In het begin is hier en daar wat lijm handig. Bij de tweede helft van het veelvlak kun je beter geen lijm gebruiken. Je hebt dan wat speling bij het inschuiven. De laatste units vergen wat geduld en vakmanschap, maar het resultaat is schitterend.

 

3.kleurenschema’s

Doordat de unit, die gebruikt wordt voor het maken van dit veelvlak bestaat uit 2 driehoeken van 36-108-36 graden is het niet mogelijk een model te bouwen waarbij ieder vlak van de polyeder slechts één kleur heeft. Onderstaand schema is een 5 kleuren schema waarbij aangrenzende units verschillend van kleur zijn en de kleuren evenwichtig verdeeld zijn. Je hebt van iedere kleur 6 units nodig.

1. Begin met het maken van een ster en gebruik hierbij alle vijf de kleuren.

 

2. Plaats tussen ieder tweetal “armen” van de ster een unit met de kleur van de “arm”, recht ertegen over.

 

3. Kijk je nu van opzij dan zie je dat 5 units reeds een halve ster vormen. Maak zo’n ster af, waarbij je de te gebruiken kleuren kan afleiden van de reeds bestaande helft met het principe uit stap 2. De rest gaat op dezelfde manier.


uitvoering in 5 kleuren.


uitvoering in goudkleurig papier.

naar begin pagina

home>origami>grote dodecaeder
©jos hendriks, 2008-2010