Home Blog Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Contact

home>origami>kerstboom

kerstboom

Je kunt van alles kopen om in je kerstboom te hangen. Je kunt ook van alles maken daarvoor. Bijvoorbeeld met origami. Hier is mijn huidige boom:


Mijn boom in 2009-2010.

Alles wat er in hangt is gevouwen. Van papier met een goudkleurig coating. Met dit materiaal blijven vouwwerkjes lang goed. De oudste in deze boom zijn 15 jaar geleden gemaakt. Er zijn slechts enkele soorten units gebruikt: de origami diamant, de gelijkzijdige driehoeken 3 en 4 en een vierkant. Voor de top van de piek in nog een speciale unit gebruikt.


De piek

De piek bestaat uit drie delen. Het onderste deel is afgeleid van de romboëdrisch kuboctaëder, een van de Archimedische veelvlakken. De 8 gelijkzijdige driehoeken zijn vervangen door piramides met de top naar binnen. Er zijn 18 vierkanten. De gebruikte unit is de origami diamant. Aan de onderzijde is een vierkant open gelaten. Boven op dit veelvlak is een ander veelvlak bevestigt ( Hoe kun je op de foto zien). Dit veelvlak is afgeleid van de kuboctaëder. De driehoeken zijn vervangen door piramides, ook met de top naar binnen. Ook dit veelvlak bestaat uit origami diamant units. Het bovenste deel is gevouwen van een vierkant met een zes keer zo grote zijde als de origami diamanten (30x30 cm) (Er zijn geen werktekeningen op deze site).


Deze kerstbal is afgeleid van de de stompe kubus. De 32 driehoeken zijn vervangen door piramides met de top naar buiten. Geheel van origami diamant units gemaakt.


Deze bestaat uit 60 gelijkzijdige driehoeken en is gemaakt van de gelijkzijdige driehoeken 3 en 4. Van iedere unit heb je er dertig nodig. Het is een gesterde icosaëder.


Dit is de ster van Kepler. Ook van de gelijkzijdige driehoeken 3 en 4. In het toaal heb je er 24 nodig.


Dit is de stompe kubus, een Archimedisch veelvlak. Gemaakt van de 32 modulen gelijkzijdige driehoeken 3 en 4 en en 6 modulen vierkant 1.


Dii is een icosaëder, maar 5 gelijkzijdige driehoeken, die een piramide vormen zijn naar binnen gekeerd (20 units gelijkzijdige driehoek 3 en 4).


Een oktaëder. Acht units gelijkzijdige driehoeken 3 en 4.


De basis is een kuboktaëder. De 8 driehoeken zjn vervangen door naar binnen gekeerde driezijdige piramides.


Een icosaëder. Dit was mijn eerste kerstbal en komt uit het boek "Unit origami" van Tomoke Fuse.


8 piramidetjes op een oktaëder. Moduul: de origami diamant.


20 piramidetjes op een icosaëder. Unit: de origami diamant. je hebt 30 units nodig.

De "kerstballen" zijn niet zo moeilijk om te maken. Het in elkaar schuiven, daar moet je aan wennen. Begin met een van de kleinere. Kijk ook op de pagina's van de origami diamant en de pagina deltaëders. Soms heb je wat lijm nodig, maar heel vaak kan het ook zonder.

naar begin pagina

home>origami>kerstboom
©jos hendriks, 2008-2010