Home Blog Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Contact

home>origami>kleine gesterde dodecaëder

1. over het veelvlak

Dit veelvlak is een van de vier niet convexe regelmatige veelvlakken. Deze vier veelvlakken worden ook de Kepler-Poinsot veelvlakken genoemd. Het veelvlak is opgebouwd uit 12 elkaar snijdende pentagrammen. Deze liggen twee aan twee in evenwijdige vlakken. In ieder hoekpunt komen er steeds vijf samen. Door de aanwezige pentagrammen heeft dit veelvlak “valse hoekpunten” ( zie figuur).

Je kunt je het veelvlak ook voorstellen als opgebouwd uit 12 vijfzijdige piramides, die op de zijvlakken van een dodecaëder zijn gebouwd.

2. aanwijzingen voor het maken van het veelvlak

nodig: 60 Agnes Clijnk units en 30 units verbinding1.

hierbij zit het verbindings-stukje enigzins ruim, maar dat doet geen afbruik aan het uiteindelijke resultaat.

of

Maak van 5 Agnes Clijnk units vijfzijdige piramides. Dit gaat heel goed zonder lijm en geeft een stevig geheel.Met behulp van de verbindingsstukjes worden vijf van deze piramide aan een “centrale” piramide bevestigd. Hierbij is wel lijm nodig. Dit is de helft van het veelvlak. De rest wijst zich vanzelf. Zeker wanneer je voortdurend de foto en/of tekening van het veelvlak raadpleegd.

3. kleurenschema’s

Er zijn zes kleuren, dus van iedere kleur 10 units.

Begin met het maken van deze zes piramides. De vijf rond de “centrale” worden met het witte zijvlak hieraan bevestigd. Deze witte vlakjes komen in één vlak te liggen. Tegelijktijd kan je zijn dat ook de andere kleuren in een vlak komen te liggen.

Dit is de tweede helft van het veelvlak. De piramides bestaan uit dezelfde kleuren, maar de volgorde heeft de andere “richting”. B.v rood-geel-blauw wordt blauw-geel-rood. Bevestig deze piramides een voor een aan de reeds gemaakte helft van het veelvlak. Door voortdurend te controleren of vlakjes van dezelfde kleur in hetzelfde vlak komen te liggen kun je geen fouten maken.


Een uitvoering volgens het kleurenschema hierboven.

naar begin pagina

home>origami>kleine gesterde dodecaëder
©jos hendriks, 2008-2010