Home Blog Origami Fractalen Getaltheorie Betegelingen Woordenboek Links Contact

home>origami>ster van Kepler

1. over het veelvlak

Dit is een gesterde octaëder (zie stervorming). Je kunt dit veelvlak zien als 2 regelmatige viervlakken, die elkaar doorsnijden, maar ook als acht kleinere regelmatige viervlakken, die op de zijvlakken van een octaëder zijn geplakt. Kepler was degeen, die dit veelvlak als eerste beschreef ( rond 1600).

 

2. aanwijzingen voor het maken van het veelvlak

opm: voor een methode zonder verbindingsstukjes zie deltaëders.

nodig: 24 units gelijkzijdige driehoek1 en 36 units verbinding1.

Maak van telkens drie gelijkzijdige driehoeken een driezijdige piramide zonder basis. Je hebt er 8 nodig. Maak van 4 van deze piramides de figuur zoals in de tekening. Dat is de helft van het veelvlak. De rest wijst zich verder vanzelf.

3.kleurenschema’s

Natuurlijk kun je het veelvlak in één kleur maken.

Een andere mogelijkheid is twee kleuren ( zie figuur). Je hebt dan 4 driezijdige piramides zonder grondvlak in één kleur en nog eens vier in de tweede kleur nodig.

Tenslotte geef ik nog een kleurenschema waarbij aangrenzende driehoekjes verschillend van kleur zijn, maar driehoekjes, die in één vlak liggen dezelfde kleur hebben.

Dit zijn de eerste 4 piramides zonder grondvlak voor de eerste helft van de ster van Kepler. Waneer je deze aan elkaar bevestigt moet je ervoor zorgen dat driehoekjes, die in hetzelfde vlak komen te liggen dezelfde kleur hebben.

Dit is de tweede helft. De kleuren zijn hetzelfde als bij de eerste helft. Alleen de volgorde is gewijzigd. Zo is blauw-groen-oranje nu oranje-groen-blauw geworden.

naar begin pagina

home>origami>ster van Kepler
©jos hendriks, 2008-2010